De Shih-Tzu

Oorsprong van de Shih Tzu
De Shih Tzu is oorspronkelijk als gezelschapshond gefokt door boeddhistische monniken in Tibet. De Shih Tzu verscheen voor het eerst in het westen in 1928 toen de vrouw van een Britse legerofficier uit China terugkwam naar Engeland en een zwart-witte reu en teef meebracht. Sindsdien heeft de Shih Tzu zich verspreid over de hele wereld en is in veel landen zeer populair. 

Voor wie is de Shih Tzu geschikt?

De Shih Tzu is een ideale hond voor mensen die de tijd hebben om veel liefde en aandacht te geven aan hun huisdier. De Shih Tzu kan het ook goed vinden met kinderen mits hij met respect behandeld wordt. Ouders moeten zich realiseren dat zij de volle verantwoordelijk moeten dragen voor de opvoeding van een pup en dat deze geen speelgoed is. De Shih Tzu kan getraind worden om af en toe alleen te zijn, maar hij is een gezelschapshond en moet niet regelmatig uren alleen blijven. De eigenaar van een Shih Tzu zal ook tijd moeten besteden aan vachtverzorging en het schoonhouden van ogen en oren. Een paar keer per jaar naar de trimsalon is ook te verwachten.  

Karakter
De Shih Tzu past zich makkelijk aan de activiteiten van zijn eigenaar. Lange wandeling heeft hij niet echt nodig hoewel de meeste volwassen Shih Tzu makkelijk een paar kilometers kunnen afleggen met een energieke baas. De meeste zijn heel vriendelijk tegenover vreemden en zijn erg blij met bezoek aan huis. Ondanks zijn vrij kleine maat is de Shih Tzu niet echt een schoothond - hij is daar te zelfstandig voor. Net als alle honden heeft hij een leider nodig die duidelijke regels stelt. Als zijn baas dat niet doet, doet hij het!

Uiterlijk
Een stevige, stoere hond met een korte neus, een vrolijke staart, en een lange vacht tot aan de grond. Hij heeft een schofthoogte tot ongeveer 26 cm. De meest voorkomende vachtkleur in België is goud-wit, lopend van heel licht blond tot middenrood, en een enkele keer tot aan kastanje. De kleur van de vacht word wordt bijna altijd lichter in de loop van de tijd. Voorkomende kleuren: goud-wit, zwart-wit,   

grijs/zilver- wit, solid rood, soms met zwart masker, en  solid zwart .

Met vriendelijke groet,

Karine