Vachtverzorging

Deze richtlijnen zijn bedoeld om de onervaren Shih Tzu eigenaar op weg te helpen...

Wat voor vacht heeft de Shih Tzu?

De Shih Tzu heeft een dubbele vacht, d.w.z. een zachte ondervacht en een wat hardere bovenvacht. En de vacht blijft groeien. Dat betekent dat als er geen schaar aan te pas komt, de haren minstens de grond zouden raken. Sommige eigenaren willen liever regelmatig naar de trimster om de vacht kort te houden. Dat kan natuurlijk. Anderen willen juist de rastypische vacht behouden. Een Shih Tzu in lange vacht houden betekent veel werk en doorzettingsvermogen. Als je dat er voor over hebt is de kans groot dat je beloond wordt met een wonderschoon hondje in afhangende vacht waar je trots op mag zijn! 

Kortere vacht
Ook als de trimster uw hondje halflang of korter knipt, zult u veel hebben aan de onderstaande informatie. Een dagelijkse borstelbeurt is goed voor de vacht en geeft u ook de gelegenheid zijn ogen, oren en huid te controleren. En vergeet niet dat het verzorgen van uw Shih Tzu uw leiderschap en band met hem versterkt! Korte vacht is ideaal voor hun sneeuwpret!

Puppyvacht
Vanaf het moment dat de puppy thuis komt, is het belangrijk om hem te leren dat hij iedere dag geborsteld gaat worden en dat het leuk is! De Shih Tzu is tenslotte een ras met een vacht die aandacht nodig heeft. Je kunt het beste beginnen door hem de eerste paar keer hier aan te laten wennen als hij moe is, dan zal hij het makkelijker accepteren. Leg hem op schoot en gebruik een fijne kam of borstel en laat hem wennen aan het gevoel. Na een paar dagen kun je hem op een handdoek op tafel zetten, waar hij ook rustig moet leren liggen terwijl jij hem borstelt. Je zal op een gegeven moment merken dat hij ligt te slapen terwijl je hem borstelt. Precies wat je wil hebben! Vergeet niet onder zijn oksels, zijn voeten en achter zijn oren, want hier zal straks de klitvorming het ergste zijn. Gebruik een fijne kam voor zijn gezichtsharen.

 

Basis uitrusting

  • Tafel met een handdoek erop
  • Borstel met stalen pinnen. Níet het type borstel met ronde knopjes aan de uiteindes van de pinnen, dan breken de haren.
  • Stalen kam voor zijn poten, oksels en kin, en om te controleren of de vacht klitvrij is.
  • Fijne kam voor het gezicht.
  • Zachte latex elastiekjes.
  • Goede kwaliteit shampoo.

 Als hij wat ouder is gebruik ook een goede kwaliteit conditioner (cremespoeling).

 Borstelen van de iets langere vacht

Je gaat in lagen borstelen beginnend onderaan dichtbij zijn huid. En dan laag voor laag. Voor zijn poten, oksels, onderkin en rondom de oren kun je in het begin een zachte borstel gebruiken, en later een stalen kam. Als je een klit tegenkomt,verwijder hem dan snel en wacht geen dagen. Begin aan de randen van de klit en met kleine bewegingen, trek zachtjes naar buiten. Wissel af met een hoekje van de borstel en zachtjes los borstelen. 

Op een gegeven moment zul je de haren op zijn hoofd moeten opbinden in een kuifje (topknot) met zachte elastiekjes. De techniek hiervoor kun je het beste leren door het eerst iemand te zien voordoen. 

In bad
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, mag de Shih Tzu regelmatig in bad zonder dat zijn vacht of huid daaronder lijdt let wel op pupjes "niet". Sterker nog, regelmatig wassen is aan te bevelen (om de 2/3 maand). Bovendien is een schone vacht veel makkelijker te onderhouden. Wel van groot belang is een goede kwaliteit shampoo en conditioner. Net als met haarproducten voor mensen, merk je duidelijk het verschil wanneer je een product gebruikt van minder of betere kwaliteit. Je kunt de hond het beste in de douchebak of in een diepe gootsteen wassen met gebruik van een douchekop. De vacht altijd twee keer wassen en zeer grondig uitspoelen. Wanneer de vacht langer begint te worden is het gebruik van een cremespoeling aan te bevelen. 
De hond in een dikke handdoek wikkelen en daarna droog föhnen, maar niet te heet.

Tot slot
De meeste honden wisselen hun puppyvacht vanaf 9 maanden. Dit kan een moeilijke periode zijn maar na een aantal maanden wordt het écht makkelijker en steeds mooier. In de loop van de tijd leer je de vacht kennen van je hond en je ontdekt welke producten de beste resultaat geven. Alle vachten zijn namelijk anders en kunnen zacht zijn of wat harder. 

Met vriendelijke groet,

Karine